2010 m. vasario 2 d., antradienis

Sesiolikta diena

Is pat ryto atsigaivine sultimis Djemaa El Fna aiksteje, isejome ieskoti Marakeso muziejaus. Zemelapyje atrode viskas paprasta - 15 min ejimo, vos ne tiesia gatve. Taciau viskas baigesi tuo, kad gera valanda klaidziojome dengtomis prekyvieciu gatvemis, kuriose galima rasti viska - nuo pigiu plastmasiniu zaislu iki baldu, nuo ivairiausiu prieskoniu, iki sviezios, nors ir ne visada taip atrodancios, skerdienos. O jau kvapai, kvapai - nuo vienu stengiesi begti, kiti traukia. Taip begdami ir vydamiesi paklydome ir be jokios orientacijos klaidziojome kaip akli kaciukai, kol kelis kartus pasiklause kelio ir sekdami didesnes grupes zmoniu... grizome atgal i aikste. Ka gi, antras bandymas. Sedome i vezimaiti, traukiama papuostu arkliu ir po desimties minuciu vaziavimo ir keliu ejimo, buvome prie muziejaus. Ar pasimokeme? O kaipgi - visada naudok arklius.

Muziejus atrode gana ispudingas, nors kaina siek tiek ir kandziojosi (40 dh zmogui). Ekspozicijoje, be jau tradiciniu Maroko papuosalu, drabuziu, keramikos ir ginklu, buvo dar ir senu Marakeso nuotrauku paroda, o ir pats muziejaus interjeras labai grazus. Be to, yra nemazai minkstu foteliu, kuriuose galima pailseti nuo miesto erzelynes ir karscio.

Uzteks senienu, uzteks medinos balagano - sedome i taksi ir po 10 minuciu patekome i visai kitoki Marakesa - modernu, placiomis gatvemis su mandarinmedziais, jaukiais restoranais, labiau atsipalaidavusia atmosfera. Net fontanai ir tie (kai kurie) veike. Valgeme pica. Palaima po jau atsibosti pradedancio tajine ir kuskuso. Panasu, kad po dvieju savaiciu kulturinio ir kulinarinio soko yra butinas sugrizimas i civilizacija, net jei jos israiskos forma yra viso labo teslos blynas su juros gerybemis ar grybais, keptas krosnyje. Ledai prie viso sito taip pat tinka. Netiketai Marakeso centre suradome ir grazu parka su ivairiu medziu, geliu ir kaktusu kampeliais, gausiai apstatytais suoliukais. Derindami malonumus su reikalais, nusipirkome bilietus keliones tesiniui - ryt vykstame prie vandenyno i Essaouira.

Iki pat viesbucio grizome pesciomis ir nors griuvome is nuovargio, dar radome jegu pasislaistyti po vakarine Djemaa El Fna aikste, nutvieksta sviesu ir su dar didesniu balaganu ir zmoniu miniomis. Stikline sulciu dienos pabaigai.

2 komentarai:

  1. Labai noriu suzinoti, kur pirkote bilietus is Marakesh i Essaouira. Matau zemelapyje dvi stotis,skirtingu vezeju, bet esu girdejes, kad kazkurie i Essaouira nevaziuoja.
    T.y. vaziuojate su CTM ar Supratour?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Parasiau tau meila, laukiu atsakymo :)

    AtsakytiPanaikinti